Maalesef; diş hekimi korkusu bize gelen hastalarda çok karşılaştığımız bir durum. Genel olarak insanlarda bir “dişçi” koltuğu korkusu var ve adeta yüreklerine işlemiş. Tıpkı uçuş fobisinde olduğu gibi uçuş fobisi gibi dişçi fobisi de insanların doğuştan getirdikleri bir haslet değil. Kişiliğe sonradan eklemlenen bir durum. Uçuş korkusunu bir psikiyatriste giderek, implant korkusunu diş hekiminden yardım alarak çözmek mümkün. Çoğu insan için implant tedavisinin dolgu veya kanal tedavisinden farklı olarak çene kemiği içerisine uygulanan bir vida olduğunu düşünmek bu sorunu adeta cinayete kurban gitmek gibi’’içinden çıkılmaz bir duruma dönüştürmekte.
Aslında implant tedavisi hiç de ağrılı bir tedavi değildir. Şartlar uygunsa ve hasta genel sağlık problemi olmayan, çenesinde implantın tutunmasını sağlayacak kadar kemiği bulunan, diş etleri sağlıklı ve ağız bakımını düzenli olarak yapan biriyse implant tedavisi yüksek başarı oranına sahiptir.
Çene kemiği yetersiz hastalarda başka bir takım ön tedaviler eşliğinde implant çeneye yerleştirilir. Genel olarak hastalar implant uygulaması sırasında ağrı çekme korkusunu çok yaşamaktadırlar. Ancak korkmaya gerek yok. Zira hastalara implant ve diğer diş tedavilerine başlamadan önce, ağrı veya acı duymaması için lokal anestezi uygulanmaktadır. Eğer hastanın korkusu ileri derecede bir korku ise veya başka bir takım doktorun gerekli gördüğü durumlar oluşursa genel anestezi uygulaması da yapılabilir. Ama imlant uygulamasını ölüm kalım meselesi haline getirmiş bir hastaya ne kadar bunun aksini de söyleseniz zaten ikna olması güçtür. Bu gibi durumlarda korkan hastalarımıza başka bir hasta üzerinde implant uygulamasını izleterek bu korkularını yenmeye çalışmaktayız.
Ne uçmaktan ne de implant yaptırmaktan korkmayın ikisi de çok güvenli
Mesele
Kendi yarattığımız korkunun aslının olmadığını bilmekte yatıyor
Agah Altunsuyu