SIKÇA SORULAN SORULAR
Diş çürüklerini önlemek için dişlerinizi düzenli olarak günde iki kez ve iki, üç dakika boyunca fırçalamaya özen gösterin. Dişlerinizi asla çok sert fırçalamayın, düzgün fırçaladığınız sürece çürüğe sebep olacak bakterileri ve plakları temizleyebilirsiniz. Fırçanın ulaşamadığı yerleri temizleyebilmek için günde en az bir kez diş ipi kullanın. Size uygun diş ipi, diş macunu ve diş fırçası için diş hekiminize mutlaka danışın.
Bunun yanı sıra yediğiniz yiyeceklere ve tükettiğiniz içeceklere dikkat edin. Çok şekerli şeylerden uzak durmaya çalışın. Eğer yemekten sonra dişlerinizi fırçalama imkanınız yoksa bol su ile çalkalayın ya da şekersiz bir sakız çiğneyin. Ve düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın.
Pediatrist diş hekimleri, çocukların en erken altı aylıkken ve en geç ise bir yaşındayken bir diş hekimi tarafından görülmesini önerir. Bu süre zarfında, çocuğunuzun ilk bebek dişleri çıkacak ve diş hekimi çocuğunuzun ilk dişlerinin sağlığını inceleyebilecektir. Böylece ileriki zamanlarda neler olabileceğini, önleyici işlemlerin neler olduğunu ve çocuğunuzun diş çıkarma ve diş dökme sürelerinde size yardımcı olabilecek bilgileri sizinle paylaşabilecektir. İlk ziyaretten sonra, altı ayda bir düzenli kontroller planladığınızdan emin olun.
Diş beyazlatma, diş hekimlerinin kullanabileceği özel maddelerle dişlerinizin temizlenmesi ve renginin daha parlak gözükerek birkaç ton azalması için uyguladığı kozmetik bir diş tedavisidir. Diş beyazlatıcı diş macunu gibi ürünlerin aksine hekim tarafından uygulanan diş beyazlatma işlemi diş minesine zarar vermez ve daha kalıcı bir beyazlık sağlar.
Diş beyazlatma işleminin kalıcılığı sizin gündelik alışkanlıklarınıza göre değişkenlik gösterir. Örneğin; sigara içiyor, kırmızı renkte ya da asitli içecekleri fazlaca tüketiyor ya da asidik meyveleri sıkça yiyorsanız diş beyazlatma işleminin ömrünü kısaltıyorsunuz demektir.
Periodontal hastalık; diş etlerinin iltihaplanması ve enfeksiyon geçirmesi durumudur. Bu sorunlar tedavi edilmediği takdirde çene kemiğinin kalıcı olarak tahrip olmasına ve diş kaybına neden olabilir. Tedavi edilmeyen periodontal hastalık, kalp hastalığı, felç, düşük doğum ağırlıklı bebekler, doğum öncesi doğum, solunum hastalığı ve prostat kanseri gibi durumlar için artan risk ile ilişkilendirilmiştir. Periodontal hastalığın ileri bir evresi, kemik ve dişlerinizi saran iltihaplı diş etleridir. Periodontal hastalığın diğer belirtileri şunlardır: ağız kokusu, kırmızı veya şiş diş etleri, gevşek dişler veya hareket etmiş dişler, hassas dişler, dişlerin etrafından gelen irin, çiğnerken gelen ağrı hissi ve diş eti kanaması. Bu belirtilerden en az birini bile yaşıyorsanız diş hekiminizle acilen iletişime geçmeniz gerekir.
Gülüş estetiği, gülüşünden memnun olmayan ve gülüşünü etkileyen birtakım problemleri olan kişilerin, kendilerine özel yapılmış bir gülüş tasarımı çerçevesinde gördükleri bazı dental tedavilerdir. Bu tedavilerde yaygın olarak kullanılan işlemlerden bazıları diş beyazlatma, kaplama, estetik dolgu, diş restorasyonları ve implantlardır. İşlemlerin nasıl yapıldığına dair farklı yöntemler vardır, bu nedenle hekimiz sizin için en iyi seçenek olan tedaviyi önerir ve uygular. Gülüş estetiğinin sağlığa birçok faydası vardır. En büyük yararı ağızda enfeksiyon riskini azaltmasıdır. Implantlar, kaplamalar ve köprüler sayesinde bakterilerin oluşumu engellenir. Ayrıca güzel bir gülümseme ruhsal sağlığınıza da çok büyük katkıda bulunur.
Diş hekiminizi altı ayda bir düzenli olarak ziyaret ettiğiniz sürece erken teşhis sayesinde birçok problemin önüne geçebilirsiniz. Fakat bu sorunlardan herhangi birine sahipseniz bir diş hekiminden randevu almayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz:
- Ağız yaraları
- Çene ağrısı
- Kırmızı diş etleri
- Şişmiş yüz veya diş etleri
- Diş hassasiyeti
- Kırık dişler
- Kuru ağız
- Diş eti kanaması
- Ağızda kötü nefes ya da kötü bir tat
Diş kaplamaları olan venerler, birkaç dişin üzerine yan yana bağlanır ve gülümsemenizin biçimini ve görünümünü değiştirir. Bazı estetik kusurları maskelemek için kullanılabilirler: aralıklı dişler, kırık ve yontulmuş dişler, diş çarpıklığı, sararmış dişler… Vener kaplamalar doğal ve uzun süreli bir tedavi aracıdır ayrıca gülümsemenizin daha beyaz ve daha düzgün bir şekilde görünmesini sağlamak için en hızlı yollardan biridir. Dişlerinizden ayrılması kolay kolay gerçekleşen bir durum değildir, bu nedenle uzun süre boyunca düzgün ve beyaz dişleriniz olur. Doğal görünümünün yanı sıra doğal bir hissi de vardır ve herhangi bir değişiklik hissi yaşamazsınız. Veneer seramik, porselen, zirkonyum ve lityum dislikat gibi maddelerden oluşabilir.